Despre noi si despre filozofia noastra

produsele dumneavoastra

dezvoltarea produselor

termenul de valabilitate

standarde de produs

evaluarea ambalarii

procesele fabricii alimentare

haccp & food safety

calitatea alimentului

managementul mediului

servicii de auditare

biosecuritate

optmizarea randamentului

reingineria produselor

resursele umane

optimizarea productivitatii

planul beneficiilor

securitatea muncii

ergonomia muncii

organigrama optima

achizitie know-how

instrumente manageriale

softul de control

indicatorul de eficienta

planul de mentenanta

controlul costurilor

solutii pentru afacere

construirea unei fabrici

oportunitati financiare

t.o.p. in fabrica de alimente

filozofia t.o.p.

auditul t.o.p.

noutati in industrie

prima pagina

 

HACCP si siguranta alimentului

Protejarea sanatatii consumatorului trebuie sa fie prioritatea noastra numarul unu orice operator avand responsabilitatea de a furniza numai alimente sigure pe piata. Perspectiva si scopul nostru sunt: "“Fabricile trebuie sa produca cel mai sigur aliment posibil".
HACCP (Analiza Riscurilor si Punctele Critice de Control) este cel mai popular dintre sistemele folosite in industria alimentara ,care ne asigura ca toate alimentele trimise in piata sunt sigure 100% pentru consumatori.
HACCP este o abordare sistematica in identificarea si evaluarea riscului in controlul sigurantei alimentului, de la ferma la furculita. Conceptul HACCP a fost aplicat cu succes atat in controlul calitatii cat si a sigurantei alimentului, iar acest instrument si principiile sale au fost introduse atat in cerintele legislative ale UE –Regulile Generale de Igiena pentru managementul sigurantei produsului (93/43/EEC) precum si ale SUA –USFDA (CPR 123)
Inainte de aparitia conceptului HACCP, a fost utilizata o metoda de testare a produsului finit, incluzand testare microbiologica, analize chimice si biochimice, masuratori ale proprietatilor fizice si organoleptice. ( aceasta metoda invechita este inca utilizata in unele fabrici) .Totusi un numar de limitari ale acestei abordari au fost recunoscute.
De exemplu, planurile de testare sunt bazate pe probabilitatea identificarii unei greseli dintr-un numar reprezentativ de probe testate pentru a vedea daca produsul finit corespunde standardului. In realitate,daca procesul se desafasoara necorespunzator si este fabricat un produs sub standard, cauza problemei nu poate fi identificata mai devreme de sapte zile dupa ce greseala a fost produsa. Multe teste microbiologice folosite pentru a demonstra daca alimentul este sigur cer intre 3 si 5 zile perioada de incubatie, inainte ca rezultatele sa fie disponibile pentru a preveni producerea riscului.
Aceasta abordare va aduce pierderi financiare ,mai ales in situatia in care produsele trebuie rechemate din piata sau, cel mai rau scenariu, in momentul producerii unei toxiinfectii alimentare cauzata de un produs nesigur.
Managerial vorbind, a ignora HACCP ca si instrument dovedit sigur si a pastra astfel unitatea alimentara in nesiguranta, este o decizie hazardata care se va intoarce impotriva dumneavoastra in cele din urma.
Abordarea HACCP in siguranta alimentului transfera testarea produsului final in amonte catre materia prima si proces ,mutand controlul din laborator in mediul de procesare. HACCP furnizeaza o abordare structurata si sistematica in identificarea si controlul riscurilor, care pot fi microbiologice, chimice, fizice sau o combinatie a celor trei.
Un Punct Critic de Control (CCP) este o materie prima, o etapa sau o operatiune in interiorul unui proces unde un risc a fost identificat , precum si succeasiunea de pasi potriviti pentru a elimina, preveni sau reduce posibilitatea producerii riscului.
Este necesara o intelegere completa a intregului proces in scopul de a identifica cele mai potrivite mijloace si metode de monitorizare a punctelor critice de control.
Cele trei etape a sistemului HACCP : definirea scopului, implementarea si mentinerea sistemului au nevoie de patru sustineri principale: angajament, educatie / instruire, disponibilitatea resurselor si presiunea consumatorului..
HACCP este un instrument util si puternic. Actiunea de a studia HACCP focuseaza gandirea fiecarei persoane implicate in obtinerea produsului pana in detaliile proceselor, si promoveaza o constientizare maxima a problemelor sigurantei alimentului.
Scopul nostru este deasemenea de a atentiona despre existenta unor bariere tehnice care pot sau nu sa fie favorabile sistemului HACCP, in timpul si dupa implementarea acestuia, referitoare la :actionari-management (de ex lipsa de: angajament, timp pentru pregatire, motivatie, resurse, preocupare pentru siguranta alimentelor) si infrastructura ( de ex lipsa de echipamente sau o asezare incorecta a acestora in planul operational al fluxurilor de productie).
Acestea fiind spuse, va trece un timp pana cand veti ajunge acolo unde trebuie sa fiti ,iar noi putem reprezenta suportul d-voastra profesional, atat in implementarea sistemului HACCP, cat si pentru corectarea ,ajustarea si supervizarea acestuia, deoarece in opinia noastra o obordare gen „taiat si lipit” sau una minimalista, nu este nici pe departe suficienta.
Un plan HACCP , de unul singur , este nefolositor fiind numai o bucata de hartie care colecteaza praf pe un raft, asa ca asigurati-va ca sistemul functioneaza si ca este un adevarat monitor al fabricii si nu numai o stampila adaugata pe eticheta .
Alimentul ajunge la consumator trecand printr-un lant de furnizori, care poate corela diferite tipuri de organizatii si care se poate intinde pe mai multe segmente.
O singura legatura slaba intre componentele acestui lant poate genera un produs nesigur , periculos pentru sanatate , implicand , riscuri serioase pentru consumatori , dar si costuri considerabile pentru furnizorii lantului alimentar. Siguranta produsului este o responsabilitate comuna a tuturor actorilor din lantul alimentar , care cere eforturile lor combinate.
Iata de ce, un nou standard s-a dezvoltat in interiorul sistemului ISO ca urmare a unei foarte bune corelari intre ISO si Codex Alimentarius, in scopul de a realiza o armonizare internationala in domeniul standardelor pentru siguranta produsului si de a furniza un instrument pentru implementarea HACCP de-a lungul intregului lant alimentar.
Acesta este ISO 22000 / 2005 numit Sistem de management al sigurantei alimentului – Cerinte pentru orice organizatie din lantul alimentar.
ISO 22000 cuprinde principiile HACCP ,iar dezvoltarea lui a fost bazata pe asumarea ideii ca cel mai eficient sistem al sigurantei alimentului este proiectat , aplicat si imbunatatit continuu intr-un sistem de management structurat .
Probabil, ati auzit expresia : “ O idee buna poate sa-ti schimbe viata!”
Cu siguranta, un standard ISO bun ar putea sa schimbe afacerea d-voastra in mai bine!
Lucrand impreuna ,putem gasi solutii pentru provocarile carora le facem fata si putem creea o noua orientare in politica sigurantei si protectiei alimentului, printr-un sistem integrat calitate –siguranta alimentara SQF .