Despre noi si despre filozofia noastra

produsele dumneavoastra

dezvoltarea produselor

termenul de valabilitate

standarde de produs

evaluarea ambalarii

procesele fabricii alimentare

haccp & food safety

calitatea alimentului

managementul mediului

servicii de auditare

biosecuritate

optmizarea randamentului

reingineria produselor

resursele umane

optimizarea productivitatii

planul beneficiilor

securitatea muncii

ergonomia muncii

organigrama optima

achizitie know-how

instrumente manageriale

softul de control

indicatorul de eficienta

planul de mentenanta

controlul costurilor

solutii pentru afacere

construirea unei fabrici

oportunitati financiare

t.o.p. in fabrica de alimente

filozofia t.o.p.

auditul t.o.p.

noutati in industrie

prima pagina

 

Sistemul de management al mediului

ISO 14001 este cel mai important sistem proiectat sa ajute organizatia d-voastra sa rezolve obligatiile legate de protectia mediului, si sa reduca impactul activitatilor de fabricatie asupra acestuia. Acest sistem este un cadru care ajuta la imbunatatirea performantelor de protectie a mediului din perspectiva prevenirii poluarii.
Standardul ISO 14001 cere organizatiei d-voastra sa creeze si sa implementeze o serie de practici si proceduri care ,atunci cand sunt luate impreuna , formeaza ceea ce se numeste un sistem de management al protectiei mediului.

Cerintele majore ale acestui sistem creeat conform ISO 14001 sunt:

  • O declaratie de politica de mediu care sa includa angajamentul ferm de a preveni poluarea si de a respecta toate reglementarile legale privind protectia mediului.
  • Identificarea tuturor aspectelor referitoare la activitatile, produsele sau serviciile d-voastra care pot avea un impact semnificativ asupra mediului.
  • Stabilirea unor tinte de performanta si obiective pentru sistemul de management care sunt corelate cu angajamentul enuntat in declaratia de politica.
  • Stabilirea de instructiuni si practici de lucru.
  • Verificarea si aplicarea de actiuni corective si preventive cand se intampla sa apara deviatii de la reglementarile sistemului de management de mediu.
Daca va intrebati care sunt beneficiile functionarii unui sistem de management al protectiei mediului bazat pe ISO 14001, vom enumera cateva:
    -cresterea eficientei si reduceri de costuri potentiale atunci cand sunt rezolvate obligatiile legate de protectia mediului. -promovarea predictibilitatii si a consecventei in administrarea obligatiilor legate de mediu precum si o mai eficienta administrare a resurselor deficitare -focusarea spre un consumator ecologist. -castigarea respectului si imbunatatirea relatiilor pe care le aveti cu autoritatile locale. -deteminarea salariatilor d-voastra de fi mult mai constienti de importanta protectiei mediului, aceasta contribuind la educatia lor.
Este evident ca acele companii care administreaza nu numai standardele economice ci si factorii de mediu si sociali care le afecteaza afacerea , au performante financiare superioare .
Mai mult de atat , experienta arata ca ISO 14001 este un cadru care inspira si canalizeaza creativitatea tuturor membrilor organizatiei. Iata de ce atunci cand toti angajatii sunt provocati sa gandeasca diferit , acest lucru influenteaza inovarea si crearea de produse si servicii. Inovarea este elementul esential al cresterii economice. Aceasta face din ISO 14001 un instrument foarte puternic in care se investeste.

Standardul este flexibil si nu solicita organizatiei d-voastra sa schimbe neaparat activitatile sale existente. Standardul stabileste un cadru de management intr-o organizatie, prin care impactul asupra mediului poate fi in mod sistematic identificat si redus. De exemplu, organizatia d-voastra are activitati in derulare, de prevenire efectiva a poluarii. Acestea pot fi incorporate in sistemul de management de mediu conform ISO 14001.

Formatul standardului este acelasi cu ISO 9001 si ISO 22000 , ceea ce face posibila dezvoltarea unui sistem integrat al calitatii ,sigurantei alimentare si protectiei mediului.
Sistemul de management integrat face referire la structura organizatiei care isi conduce procesele si activitatile de transformare a resurselor in produse si servicii , si prin care aceasta isi atinge obiectivele, cum ar fi : satisfacerea cerintelor consumatorului privind calitatea si siguranta alimentului, respectarea reglementarilor in vigoare si atingerea obiectivelor privind protectia mediului.
A fi capabil sa acumulati un avantaj semnificativ in fata competitorilor , sa imbunatatiti sau sa mentineti cota de piata, reprezinta un beneficiu major pe care certificarea ISO v-o poate aduce.