Despre noi si despre filozofia noastra

produsele dumneavoastra

dezvoltarea produselor

termenul de valabilitate

standarde de produs

evaluarea ambalarii

procesele fabricii alimentare

haccp & food safety

calitatea alimentului

managementul mediului

servicii de auditare

biosecuritate

optmizarea randamentului

reingineria produselor

resursele umane

optimizarea productivitatii

planul beneficiilor

securitatea muncii

ergonomia muncii

organigrama optima

achizitie know-how

instrumente manageriale

softul de control

indicatorul de eficienta

planul de mentenanta

controlul costurilor

solutii pentru afacere

construirea unei fabrici

oportunitati financiare

t.o.p. in fabrica de alimente

filozofia t.o.p.

auditul t.o.p.

noutati in industrie

prima pagina

 

Ergonomia locurilor de munca si normarea muncii

Acest element este unul dintre cele mai critice fiind relationat cu securitatea muncii, productivitatea muncii, motivatia si eficienta . Ergonomia locurilor de munca va reduce riscurile de accident, va imbunatati productivitatea prin eliminarea timpilor morti si a miscarilor inutile si deasemenea va spori siguranta, atat siguranta alimentara cat si pe cea a locului de munca prin reducerea circulatiei vectorului uman in interiorul sectiilor.
Creerea de locuri de munca ergonomice trebuie sa fie un scop inca din perioada de proiectare a fabricii, atunci cand este stabilita pozitia tuturor : conveierelor, echipamentelor, benzilor transportoare, surselor de apa si curent , etc.
Am auditat fabrici alimentare in care fluxul a fost complet schimbat dupa o perioada de exploatare datorita mai multor factori : adaugari de echipamente, schimbare de structura de personal, rezolvari de probleme legate de aglomerarile de produse, greseli manageriale sau de proiectare, etc.
Organizarea locurilor de munca este o problema de observare continua si cronometrare a operatiilor. Fiecare operatie consumatoare de timp trebuie descompusa in sarcini simple , care sunt contorizate fiecare in parte. Scopul este creeerea unui set de operatiuni de lucru pentru fiecare loc de munca individual sau colectiv bazat pe minimul de astfel de sarcini simple , eliminand orice miscare inutila a corpului sau a unei parti a acestuia.
Odata problema rezolvata , este necesara numai ajustarea sistemului in cazul aparitiei unei schimbari de flux si supervizarea respectarii fiecarei operatiuni de lucru bazata pe minimum de miscare. Nu va ganditi ca angajati i d-voastra sunt mai inteligenti decat
d-voastra in aplicarea acestei metode stiintifice , si ca vor face economie de miscare pentru a nu obosi. Datorita sarcinilor repetitive pe care le executa, acestia nu sunt preocupati de subiect. Ei nu sunt sportivi de performanta care-si dozeaza efortul , in consecinta d-voastra trebuie sa o faceti in drumul catre T.O.P.
Normarea muncii nu este un scop , ci un instrument managerial puternic care masoara productivitatea individuala.
Cateodata introducerea normarii nu este o sarcina usoara, nascand conflicte cu salariatii. Multi salariati refuza sa inteleaga diferenta dintre ore normate si ore efectiv lucrate, pretinzand ca ei sunt indrituiti sa primeasca contravaloarea orelor petrecute in fabrica si nu contravaloarea unui indicator. Dupa implementare va fi evident ca exista echipe/linii foarte productive care vor fi platite 8 ore, chiar daca salariatii ce le compun petrec efectiv 7 ore in sectie, in timp ce alte echipe mai putin organizate si productive vor primi exact contrariul, deci veti obtine si suportul unora dintre angajati, care vor intelege diferenta si obiectivitatea sistemului.
Un management atent al problemei si a comunicarii interne , sublinierea obiectivitatii normarii, implicarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor va vor fi deasemenea de un real folos, facandu-va sarcina mai usoara. Cu toate acestea sfatul nostru este sa nu incepeti un astfel de demers fara o calificare in ergonomie/normare sau fara consultanta de specialitate.
Introducerea normarii in operatiunile fabricii se bazeaza pe : observatie continua, cronometrarea operatiilor, folosirea elementelor comparative si verificarea prin teste. Pentru a nu recepta rezultate eronate ale testelor de munca ( sabotaj al normarii) , noi va sfatuim sa folositi rezultatele testelor in planul de compensatii, si chiar am dezvoltat o procedura in acest sens, aplicata cu succes in organizatii romanesti.
Odata ce fiecare salariat va constientiza faptul ca testul de munca conteaza in salarizare, nu este nici un pericol ca rezultatele sa fie falsificate. Odata procesul finalizat, el trebuie ajustat la fiecare 6 luni datorita efectului curbei de invatare.
Acest instrument ar trebui utilizat intr-o maniera motivationala, deoarece o utilizare incorecta va produce exact efectul advers. Implementarea normarii si crearea de locuri de munca ergonomice necesita calificare inalta si obiectivitate , in special pentru fabricile mari. Se recomanda utilizarea unui consultant extern pentru asigurarea obiectivitatii procesului si cresterea nivelului de incredere al salariatilor in acest demers.
In final scopul este inchiderea unui cerc : evaluare-productivitate-recompensa, iar o implementare profesionista poate spori spectaculos productivitatea fabricii d-voastra.