Despre noi si despre filozofia noastra

produsele dumneavoastra

dezvoltarea produselor

termenul de valabilitate

standarde de produs

evaluarea ambalarii

procesele fabricii alimentare

haccp & food safety

calitatea alimentului

managementul mediului

servicii de auditare

biosecuritate

optmizarea randamentului

reingineria produselor

resursele umane

optimizarea productivitatii

planul beneficiilor

securitatea muncii

ergonomia muncii

organigrama optima

achizitie know-how

instrumente manageriale

softul de control

indicatorul de eficienta

planul de mentenanta

controlul costurilor

solutii pentru afacere

construirea unei fabrici

oportunitati financiare

t.o.p. in fabrica de alimente

filozofia t.o.p.

auditul t.o.p.

noutati in industrie

prima pagina

 

Evaluarea si optimizarea productivitatii

Costul resurselor umane este una dintre componentele importante ale bugetului operational. Este imperativ atat pentru angajator, cat si pentru angajati sa lucreaze efficient, sa pastreze costurile fortei de munca la un nivel minim pentru a permite companiei sa ramana competitiva. O structura de personal corecta va evita pierderile generate de plati necuvenite sau aglomerari in fluxul de productie, dar acest lucru nu este suficient.
Elementele cheie de atingere a productivitatii optime sunt : supervizarea corecta, evaluarea insotita de recompensa, ergonomia locurilor de munca si normarea muncii. Bineinteles ca exista si alte elemente cheie nelegate de resursele umane cum ar fi : automatizarea, fluenta si corecta dimensionare a fluxurilor, logisticii de productie si a masinilor, etc. Cum ati putea din punct de vedere practic sa reduceti costurile cu forta de munca, pastrandu-va angajatii motivati ? Un prim pas este normarea muncii. Am auzit o sumedenie de opinii care afirmau ca normarea este un instrument invechit, dar fiti siguri ca nu este asa. Chiar in fabricile unde exista un flux continuu si un ritm/viteza/tact de productie, exista angajati neproductivi, care prefera sa-i lase pe altii sa lucreze mai mult, incetinind operatiunile si incarcandu-i pana la oboseala pe ceilalti. Ce faceti cand aveti un astfel de angajat, dar nici o procedura de control care sa determine productivitatea individuala ? Este evident ca alti salariati vor lucra dublu pentru a compensa viteza, daca aveti o supervizare buna care nu va permite aglomerari de produse sau descresteri ale ritmului. Aceasta va duce la oboseala excesiva a salariatilor model, demotivare, dubii privind normarea sectiei, fluctuatie de personal, concedii medicale si totul din bugetul si buzunarul d-voastra. Spre exemplu la dezosare manuala piept pasare ,am vazut in cateva fabrici variatii extrem de mari , intre 30 si 90 kg pe ora si salariat aplicand procedura masurarii individuale a productivitatii. Deci vorbim despre nonproductivitate, provenind fie din lipsa de pregatire , fie avand drept scop incetinirea ritmului.
Care este solutia noastra profesionala ? Iata in cateva cuvinte raspunsul nostru :

  • Proiectarea unui sistem de normare obiectiv orar/zilnic, bazat pe observatii, masuratori , comparatii statistice. Exemplu de indicator potrivit : Kg pe ora pe persoana sau Kg pe ora pe echipa/linie.
  • Programarea pauzelor si intreruperilor astfel incat fluxul sa functioneze continuu
  • Supervizare si corectare continua. Nu trebuie finalizata o zi de munca pentru a intelege ca o linie este sub productivitatea asteptata.
  • Legatura cu sistemul de remunerare. Nici o plata pentru ore de munca, ci numai pentru ore normate de munca.
  • Calcularea zilnica a totalului de ore normate, versus complexitatea productiei. Nu in fiecare zi sunteti capabil sa potriviti exact numarul de angajati prezenti in sectie cu comenzile clientilor. Deci este important sa masurati exact productivitatea medie pe angajat pentru a face comparatii zilnice intre orele de munca si orele de munca normate si a intelege de ce uneori angajatii sunt mai rapizi decat normele fabricii iar alteori sunt mai inceti.
  • Organizarea fiecarei linii si a fiecarui loc de munca luand in considerare :numarul minim necesar de miscari si scurtarea distantelor intre sectii si in interiorul acestora ( eventual suplimentare cu conveiere, benzi transportoare, etc).
  • Monitorizarea frecventa in baza unei proceduri a ciclului pentru fiecare masina din fabrica.
  • Un program de mentenanta corect proiectat si executat va elimina orice oprire accidentala a ciclului de productie cu consecinte asupra costurilor cu forta de munca. Opririle din cauze tehnice nu sunt imputabile salariatilor si trebuie platite ca ore normate , chiar daca in realitate nu sunt.
  • Corecta intelegere a tuturor proceselor si intrarilor va diminua perioadele necesare ajustarilor diverselor echipamente care in mod uzual duc la scaderea vitezei de lucru.
  • O corecta coordonare intre : sanitatie, mentenanta, productie, control preoperational .